Xampany de saüc
Una beguda refrescant i saludable de fabricació casolana.
Quan arriba el mes de maig, a l’interior de moltes cases es prepara xampany de saüc, una beguda escumosa natural molt refrescant i saludable feta a partir de les flors del saüc, un arbust popularment conegut per bonarbre perquè té una gran quantitat de propietats benefactores.
El xampanyet o cava de saüc és una beguda escumosa feta a partir de la combinació d’aigua, sucre, llimona, vinagre i flors de saüc. Es tracta d’una beguda natural, de gust suau i lleuger, amb poc grau d’alcohol. Generalment es prepara al maig per a ser consumida durant l’estiu. És molt fàcil de fer i no requereix de grans despeses econòmiques.
Hi ha diverses maneres de fer el xampany de saüc, segons siguin les proporcions utilitzades de cada ingredient, el temps de maceració de la mescla, el recipient utilitzat i el temps de fermentació final.
RECEPTA:
Pas 1: Cal que agafeu les flors de saüc de bon matí, perquè és quan els llevats que conté la flor estan més actius.
Pas 2: Disposeu de 15 ramells de flors o umbel·les per 5 litres d’aigua en un recipient ben net i si pot ser de vidre o bé d’acer inoxidable.
Pas 3: Afegiu sucre (800 grams per a 5 litres). Desfeu el sucre en 2 litres d’aigua i el suc d’una llimona a més de la pela de llimona a trossets. Afegiu-ho tot al recipient on són les flors.
Pas 4: Tapeu amb un drap de cotó o bé una gasa perquè pugui respirar, però que no hi pugui entrar cap mosquit o brossa durant 3 dies a l’exterior (sol i serena).
Pas 5: Després de 3 dies de maceració, colar i disposar el líquid en una garrafa, si pot ser de vidre i només tapada amb una gasa i drapet de cotó fixat amb una goma, posar la garrafa a l’exterior per facilitar la fermentació durant 15 dies.
Pas 6: Envasar en ampolles amb tap de gasosa, perquè suporti bé la pressió del gas. Deixar-les reposar un mínim de 15 dies.
Pas 7: Ja podem fer la celebració del desconfinament obrint l’ampolla del cava de saüc poques hores abans haurem posat a la nevera. Cal tenir en compte que si esperem més d’un mes a obrir-la el cava pot ser que s’hagi tornat vinagre.
El saüc se l’anomena el bon arbre, es plantava arrecerat a tocar de les masies perquè era una de les plantes que es consideraven més beneficioses i que tenia més aplicacions. De la fusta se’n feien instruments musicals i eines. De les flors se’n fa el cava i també es mengen com a postres dolces. A la vegada que s’apliquen bo i seques per a infusions, especialment amb virtuts desinfectants per als refredats. Dels seus fruits negres se’n fan melmelades…