El cactus, el millor descobriment gastro que faràs enguany
La gastronomia no deixa de sorprendre’ns. Primer van ser les arrels de les plantes, després les males herbes del jardí i ara una espècie que decora les nostres cases.
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha revelat l’existència d’un aliment summament beneficiós que havia passat desapercebut per a l’ull humà. Parlem del cactus, una planta que des de fa alguns anys forma part de la decoració d’un gran nombre de llars i que mai ha participat en la cultura culinària del nostre país, almenys fins ara.
I és que aquesta planta ha estat una font de nutrició molt important per als pobles de Mesoamèrica durant milers d’anys. Allí es consumeix bullit amb una mica d’aigua i ceba, a la graella, en amanida i fins i tot empanat i farcit d’altres ingredients com a formatge, pernil i verdures.
Cactus que es poden menjar
Abans de repassar les seves propietats organolèptiques és important aclarir que no serveix qualsevol tipus de cactus. El més recurrent és el cactus nopal -conegut també com a figuera de pala, estudiantina o figuera de moro-, tot un símbol a Mèxic. Per a aprofitar el seu potencial, la planta es divideix en tres seccions comestibles: els cladiols o les fulles del cactus; els pètals de les flors, ideals per a les amanides; i la figa palera, que és la fruita. Per descomptat, abans de clavar-li la dent cal eliminar les espines amb un ganivet, encara que en la majoria d’establiments el cactus ja s’embeni totalment net. El seu sabor és molt similar al dels fesols tendres i posseeix uns certs matisos que recorden al suc de la llimona. Pel que fa a la seva textura, és lleugerament cruixent.
Altres espècies que també formen part d’aquest grup són la Caralluma fimbriata, un cactus originari del desert de l’Índia que s’empra en la medicina aiurvèdica; la Hoodia gordoni, de gran popularitat per la seva capacitat per a disminuir la fam; o el echinocactus o biznaga d’aigua. També existeixen unes certes varietats el fruit de les quals és l’única part comestible com la fruita de drac o pitahaya, els garambullos o el saguaro. No obstant això, totes comparteixen una sèrie de beneficis per a la salut que ens obliguen a plantejar-nos la seva inclusió en la nostra dieta, especialment el nopal. Quines propietats nutricionals fan d’aquest cactus un aliment revolucionari?
Beneficis dels cactus comestibles
El nopal és ric en vitamines A, B, E i C, té un alt contingut en aigua i fibra, i posseeix minerals tan significatius com el calci, el potassi i magnesi. Sense oblidar els antioxidants, els flavonoides i les escasses calories que formen part de la seva composició. Aquesta combinació de nutrients deixa a la nostra disposició un compendi de qualitats:
- Com acabem de veure, les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries eviten l’oxidació cel·lular, defensen la nostra pell de l’envelliment i protegeixen el cervell de l’acció dels radicals lliures.
- Aquestes propietats antiinflamatòries també són molt bones per al sistema cardiovascular, el tracte digestiu i les artèries. I no sols això, s’ha descobert que posseeix quercetina, un bioflavonoide que neutralitza els compostos que danyen les cèl·lules i serveix com a analgèsic per les seves propietats antiinflamatòries.
- Una recerca realitzada pel Tulane Health Sciences Center de Nova Orleans assegura que el consum d’aquest cactus ajuda a reduir els símptomes de la ressaca i fins i tot a impedir-los. N’hi ha prou amb ingerir un extracte del mateix cinc hores abans del consum d’alcohol.
- El nopal també és un magnífic aliment depuratiu, perquè ens ajuda a eliminar substàncies tòxiques i residuals. A més, redueix el risc de retenció de líquids.
- Un altre estudi, aquesta vegada desenvolupat pels laboratoris francesos BioSerae, va revelar que aquesta planta redueix el colesterol dolent o LDL. Sobretot en pacients amb síndrome metabòlica, una malaltia que presenta símptomes com a hipertensió arterial, glucosa alta o nivells elevats de triglicèrids.
- El seu alt contingut en calci és molt beneficiós per a prevenir l’osteoporosi, segons les dades recollides per la Universitat Autònoma de Mèxic.
- Consumint cactus, no tornaràs a tornar a tenir problemes per a anar al bany, algunes espècies de cactus funcionen moltíssim millor que qualsevol dels laxants del mercat.
- Per a tots aquells que volen perdre pes, el cactus nopal és un gran aliat gràcies a les seves propietats diürètiques i depuratives. La pectina i la fibra que forma part de la seva composició provoquen un increïble efecte saciante. A més, aporta únicament 16 calories per cada 100 grams de producte.