El gira-sol i la cuina
Del gira-sol són comestibles tant els capolls com els pètals i les llavors, encara que potser només et sona a comestible l’oli que se n’obté i les saboroses pipes.
Una mica d’història, el gira-sol (Helianthus annuus) és una planta originària d’Amèrica del Nord, particularment Arizona i nou Mèxic. Se sap que els nadius americans l’utilitzaven allà pel 3000 aC. Com a aliment, per a tints i usos medicinals, com a element de construcció i fins i tot en cerimònies. Els exploradors van portar les llavors a Espanya al segle XVI i durant més de dos segles a Europa simplement es va cultivar pel seu valor ornamental. El seu ús com a font d’oli no es va començar a conèixer fins al començament del segle XVIII, quan un anglès va registrar la primera patent per aconseguir oli a partir de les llavors.
La majoria de persones cultiven gira-sols simplement per la seva naturalesa escultural i les seves flors grans i alegres. Les llavors de gira-sol són saboroses i nutritives. Per descomptat, també es cultiven a gran escala per produir oli, però fins i tot pots fer una deliciosa mantega de llavors amb llavors de gira-sol.
Però sabies que en realitat pots menjar molt més de la planta que només les llavors? Això inclou les flors.
Els seus vistosos pètals suposen un equilibri entre el punt dolç i el punt amarg. A l’amanida, conformen tot un espectacle visual en combinació amb la resta d’ingredients.
Tant els capolls com els pètals són exquisits en plats de verdura saltada o en plats de pasta.
A la nostra cuina tenim plats creats a partir del gira-sol de temporada:
Gira-sol al plat, confitat amb emulsió de pipes caramel·litzades i pètals del mateix cristal·litzat, us animeu a tastar-ho?