Adrià Bou entre els 20 xefs de nova generació
Descobreix els 20 xefs de la cuina catalana que ve
Des que CUINA va néixer el 2001, hem viscut plegats un moviment gastronòmic únic i irrepetible, gràcies a uns pocs cuiners visionaris que van catapultar la cuina catalana al cim culinari mundial. Durant aquests 20 anys, les espores d’aquella revolució s’han multiplicat per tot el món. Ara, una nova generació de cuiners, inspirant-se en aquells pioners i en els seus continuadors, demostra que la cuina catalana continua sent un dels motors de la gastronomia mundial.
La generació de cuiners nascuts a partir del 1981 –els que van veure néixer aquesta revista quan feien vint anys– és extensa i diversa. A l’edició especial del 20è aniversari us n’hem destacat vint, però, afortunadament, el mapa del talent gastronòmic és molt més extens.
A continuació trobareu en aquest mapa els vint xefs que protagonitzen el reportatge central de la revista, i molts més que també empenyen amb força perquè la cuina que es fa al nostre país continuï al capdamunt del podi mundial.
Com a estudiants o com a professionals, tots han viscut l’eclosió de la nostra cuina davant dels fogons i avui encara els encenen cada dia. Ara, i no pas en uns moments fàcils, és el seu torn, i en tots trobem propostes úniques i interessants que obren nous camins perquè la flama de la gastronomia no s’apagui.
Adrià Bou
El pas per El Celler de Can Roca va ser determinant per a Adrià Bou (1987): va ser Joan Roca qui li va dir que arribaria més lluny com més coneixements i bagatge adquirís. I donem fe que li va fer cas. A més de cuina i gestió, ha estudiat sommelieria i pastisseria, i, entre altres restaurants, ha passat per Espai Sucre i Bo.Tic. El novembre de l’any passat, en temps pandèmics, va obrir el restaurant Terram al Barri Vell de Girona. L’oferta culinària de Bou, que s’ho qüestiona tot i constantment, es basa en dos menús de diferent extensió, genèrics, perquè depenen del que els arriba diàriament. De totes maneres, el concepte de ‘producte de temporada’ es dilueix, en boca de Bou, quan explica que a la tardor van fer conserves de bolets (escarlets salats, gírgoles en escabetx, trompetes seques, kombutxa de trompetes i suc de carbassa, ceps confitats…), que fan servir a conveniència. Les conserves, els envinagrats i els fermentats són font d’inspiració constant d’una cuina que cal tastar per poder-la definir. El peix (turbot, per exemple) cuit a baixa temperatura amb una maionesa lligada amb el col·lagen de les espines ajuda a esbossar-la.