Coneixes la Kombucha?
ESTÀ DE MODA, PERÒ QUE ÉS?
Amb tots els rumors recents sobre els aliments fermentats i els probiòtics, és possible que hagis sentit a parlar d’aquesta beguda efervescent i fermentada. El te de kombutxa s’ha convertit en la nova panacea entre els amants del sa, coneguda com elixir o energia de la immortalitat.
Bàsicament, la Kombucha s’elabora a base de te negre o verd i se li afegeix un cultiu simbiòtic de llevats i bacteris conegut com a SCOBY o fong Kombucha (d’aquí el seu peculiar nom) el qual posseeix una textura gelatinosa que transforma els polifenols del te en compostos orgànics.
La seva particularitat és la fermentació, ja que abans de prendre-la, hauràs de deixar fermentar de 7 a catorze dies. Fins aleshores no podràs consumir aquesta beguda àcida i exòtica alhora. Si afegeixes fruites en el seu procés de fermentació, obtindràs Kombucha de diferents sabors.
El kombutxa o te de kombutxa, també conegut com a fongs del te, és nou a les nostres taules, però no a les d’Àsia. Aquesta varietat de te es remunta a fa dos mil anys i es consumia regularment a l’antiga Xina.
Es produeix fermentant te amb una colònia simbiòtica de bacteris o llevat. Els bacteris i llevats en qüestió poden variar. El te era ben conegut com una antiga beguda saludable que es consumia per combatre malalties inflamatòries com l’artritis, per bé que els seus beneficis encara són debatuts.
El kombutxa té un sabor ric i terrós, però pot variar molt segons el temps que fermenti, des de 7 a 30 dies. Si el que volem aconseguir és un sabor més suau, hem de deixar fermentar el kombutxa per un temps més curt. Per obtenir un sabor més intens i avinagrat, menys dolç, deixarem fermentar el kombutxa per més temps. Tingueu en compte que la temperatura exercirà un paper important en la rapidesa de la fermentació.
Entre les seves propietats podem trobar, Reducció de pressió arterial, Conté vitamines B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K i àcid fòlic que és essencial per a les nostres defenses. Alleugereix l’artritis i la gota, Ajuda a les funcions del fetge, Té poders antioxidants. Ajuda a desintoxicar l’organisme gràcies al seu àcid glucurònic.
Com que es tracta d’una beguda fermentada i, per tant, àcida, cal tenir en compte que si supera un pH del 2,5 podria tenir contraindicacions intestinals. No hi ha límit a l’hora de prendre-la, però per les seves característiques i teïna no és recomanable prendre més d’un litre diari (i ja n’hi ha prou).
Per la fermentació, la Kombucha té un índex mínim d’alcohol. És una beguda vegana 100%, lliure de sucre, gluten i un aliment plenament probiòtic, per tant, pot ser una gran alternativa a l’hora de sortir a prendre alguna cosa.
No l’has de consumir en excés perquè pot provocar malestar digestiu amb símptomes de diarrea o flatulències, entre d’altres.