La Canyella de Sri Lanka
Sri Lanka és una de les illes on es cultiva canyella des de fa mil·lennis, i la seva qualitat és considerada una de les millors del món.
No hi ha sabor més inconfusible que el de la canyella. La seva aroma assaona tota mena de menjars des de fa més de quatre mil anys, i les seves referències apareixen en antics textos i inscripcions de les cultures hebrea, romana i egípcia.
El nom canyella en realitat es refereix a dos tipus d’espècies molt similars entre elles. La canyella cassia que prové de l’arbre anomenat Cassia, el qual creix principalment a la Xina i Indonèsia. El seu sabor és fort i picant i la “canyella veritable” o “canyella de Ceylan” originària de Sri Lanka, i el sabor de la qual és dolç i delicat.
La canyella s’extreu de la segona escorça dels arbres canelers, específicament de les branques. Només una fina capa interna de només mig mil·límetre és la que es cull, deixant-la assecar per algunes hores en un ambient amb temperatura i humitat idònies. A causa d’aquest procés d’assecament, les escorces fines s’enrotllen naturalment, prenent la forma allargada de palets que coneixem comercialment.
Per què la canyella procedent de Sri Lanka és la més apreciada? A banda de la seva aroma inconfusible, és més saludable perquè conté 250 vegades menys cumarina. (0,004% en comparació de l’1% de la Cassia).
La cumarina és una substància tòxica per al fetge, els ronyons i els pulmons. I, mitja cullerada petita de canyella cassia pot contenir fins a 20 mg de cumarina.
La canyella de Sri Lanka és rica en fibra dietètica, ferro, calci i manganès. El contingut nutricional de la canyella ajuda a eliminar el restrenyiment i prevé la deposició de la bilis. Els metges també diuen que una certa dosi de canyella ajuda a prevenir el càncer de còlon. Una culleradeta d’aquesta pols de canyella, quan es combina amb el xarop de coco, ajuda a perdre pes. La canyella en pols augmenta el metabolisme del cos, per tant, ajuda a la digestió activa i la pèrdua de pes global.
Els científics afirmen que olorar la canyella augmenta el poder de la memòria.
Aquesta canyella té una àmplia aplicació al camp de la medicina, a causa de les seves propietats antiinflamatòries. Actua contra els aliments que causen la inflamació a l’intestí. També té una acció antiinflamatòria contra les úlceres estomacals, malalties del cor i dolor a les articulacions. Infeccions a la vagina causada pel llevat i la invasió bacteriana. Per tant, podem inferir que la canyella mostra activitats antibacterianes, antiparasitàries i activitat antifúngica.
Sri Lanka és el primer productor d’aquesta espècie internacional, arriba a produir fins a un 90% del total mundial. Les principals zones de producció són les costaneres Galle i Matara, com també Rathnapura i Hambantota.