L’ortiga a la cuina
L’ortiga, per la composició, és alhora aliment i medicina.
Decidir-se a menjar ortigues no és fàcil d’entrada. Aquesta planta suscita aprensió pel poder urticant. No obstant això, com saben la gent del camp o qui tingui un hort, l’ortiga és un regal de la natura que permet elaborar una àmplia varietat de plats, el sabor dels quals sorprendrà més d’un, que no dubtarà a repetir.
Cent grams d’ortiga aporten 480 mg de calci, ni més ni menys que un 60% de les necessitats diàries. Aquests 100 grams també contenen 57 mg de magnesi (la sisena part dels requeriments diaris), 1,6 mg de ferro i 800 micrograms de manganès.
Pel que fa a les vitamines, destaquen la provitamina A, la B2 i l’àcid fòlic, i sobretot la vitamina K, ja que 100 g d’ortigues subministren el quàdruple de la necessària.
Molts plats populars inclouen l’ortiga com l’ingredient estrella. És el cas de l’arròs amb verdures saltat amb ortigues, el remenat de bolets i ortigues, la truita d’ortigues i alls tendres, la sopa d’ortigues amb flocs de civada, les croquetes de formatge i ortigues, la lasanya vegetal amb ortigues i espinacs o la quiche d’ortigues.
L’ortiga tampoc falta a l’alta cuina, en el nostre cas, t’atreveixes a tastar el nostre lluç amb salsa d’ortiga?
A Terram juguem amb els ingredients de la terra, per donar el valor que es mereixen, en aquest cas l’ortiga.
Bon profit.