‘Wine bars’, l’última experiència enoturística
El turisme del vi enriqueix l’oferta d’activitats en un moment de plena efervescència a Catalunya i augment del seu reconeixement internacional.
Amb l’arribada del bon temps, i a les portes de les vacances, és el millor moment per descobrir la Catalunya del vi, una prestigiosa zona vitivinícola en plena efervescència, convertida cada cop més en un referent internacional.
En aquest moment de màxima expansió de la cultura del vi i l’enoturisme, els bars de vins són la darrera proposta al catàleg d’experiències dels cellers catalans per fascinar els enoturistes inquiets que van més enllà de la visita tradicional. Una nova opció per gaudir del vi de casa, conèixer cellers, territoris i paisatges diferents.
Cada vegada més cellers obren les portes als seus propis bars de vins (més coneguts amb el terme anglosaxó ‘wine bars’) i terrasses entre vinyes, o bé adapten espais singulars per servir els seus productes. Són ideals per gaudir dels vins a l’aire lliure. Els clients poden tastar els vins per copes acompanyats de degustacions gastronòmiques, música en directe o altres activitats, sense necessitat de fer una visita guiada al celler.
Catalunya, mapa de tresors vitivinícoles
Catalunya és un mapa de tresors vitivinícoles amb dotze denominacions d’origen que garanteixen el respecte per les varietats i les diferents maneres de fer de cada indret. Tot s’assembla, però mai res no és idèntic. El ‘terroir’, les varietats i els vins poden canviar d’una vall a l’altra, d’un poble al poble del costat.
En la recerca d’aquests tresors, Catalunya es mostra com un paisatge divers, on la vinya s’arrapa miraculosament en pendents de vertigen, pobla generosament planes vigoroses, guaita en penya-segats amb vistes impagables a la Mediterrània, sobreviu dalt de cims a tocar dels núvols, en terres riques, en partides pobres, en comarques seques, en valls humides, en barrancs eixuts, vora els rius, terra endins, vora el mar, en pobles remots o a tocar de la gran Barcelona.
Un laboratori a cel obert
El país va començar com a proveïdor de vins internacional en l’època romana. Avui, el vi del Priorat se serveix a les millors copes del planeta i el que elaboren la resta de productors catalans creixen de manera exponencial.
La Catalunya vitivinícola és, ara mateix, una espècie de laboratori a cel obert, amb elaboradors valents a la recerca de la qualitat extrema, rere les varietats autòctones i en comunió amb el ‘terroir’ de cada petit bocí de terra. És com un bon cupatge de terres, història, paisatge i vins, el Cupatge Catalunya.
Per això és el millor moment per deixar-se seduir per la seva oferta enoturística, àmplia, variada i atractiva. Amb un miler de propostes, Catalunya convida a visitar cellers i tastar vins, al mateix temps que revela al visitant els trets essencials, els paisatges, el caràcter i la llarga tradició que hi ha darrera de cadascuna de les dotze denominacions d’origen catalanes.